Zdrowie jelit i odporność
Bakterie żyją na naszej skórze, w naszych ustach i nosie, ale przede wszystkim w naszych jelitach. Nic więc dziwnego, że nasze jelita odgrywają znaczącą rolę w układzie odpornościowym organizmu.
Additionally, insert this code directly after the opening
tag:Informacje zawarte w tej części witryny internetowej są przeznaczone wyłącznie dla pracowników służby zdrowia. Niniejszym potwierdzam, że jestem profesjonalistą.
Niestety, ponieważ nie jesteś pracownikiem służby zdrowia, nie możemy udzielić Ci tych informacji.
Oprócz tlenu, żywność jest niezbędna do życia człowieka. To nasz układ trawienny musi wydobyć z niej potrzebne nam składniki odżywcze, co nie zawsze jest łatwym zadaniem. W naszych jelitach toczy się nieustanna walka między dobrymi i złymi bakteriami.
Jeśli liczba złych bakterii zaczyna przewyższać liczbę dobrych, powstaje nierównowaga w przewodzie pokarmowym. Jest to znane jako dysbioza i może powodować problemy takie jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha i nieszczelne jelita. Jednak problemy mogą wykraczać poza jelita. Nowe badania wskazują na silny związek między niezrównoważoną mikroflorą a na przykład cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia.
W naszym nowoczesnym świecie zaczynamy dostrzegać korzyści wszechstronnego zdrowego stylu życia dla naszego układu odpornościowego. Ważnym elementem układanki jest tutaj jedzenie i jego trawienie.
Około 80 procent naszych komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. A spożywane przez nas jedzenie dostarcza nam różnych substancji, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Witamina D może służyć jako przykład. Naturalne źródła witaminy D obejmują: ryby, tran, żółtko jaja. Jest ona również produkowana w naszym organizmie ze światła słonecznego. Ponieważ poziom witaminy D może wymagać suplementacji w zależności od pory roku i wzorców żywieniowych, regularne przyjmowanie suplementów bakterii kwasu mlekowego, które również zawierają witaminę D, takich jak te od BioGaia, jest doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego stężenia zarówno naturalnej mikroflory, jak i witaminy D w naszym organizmie.